To read the articles, please register or log in!
Negyvenéves a nyelőcső hidrosztatikus ballonkatéteres tágítása
Technikája és-, alkalmazása organikus, benignus nyelőcsőszűkületben. A szerzők a nyelőcsőszűkület-tágítás eszközeinek történeti áttekintése után részletezik a ballonkatéteres tágítás 40 éve történt bevezetését, a technikai fejlődés irányát és lépéseit. Bemutatják a ballonkatéteres tágítás kivitelének és ellenőrzésének különböző módjait. Bougieval összevetve ismertetik a ballon­katéteres tágítás előnyeit. A fontosabb tapasztalatokat, javaslatokat kóroki bontásban tárgyalják.
Malignus májelváltozás képében megjelenő alveolaris echinococcosis három eset bemutatása kapcsán
A gócos májbetegségek differenciáldiagnosztikája az egyre megbízhatóbb képalkotó vizsgáló módszerek és szövettani lehetőségek ellenére napjainkban sem minden esetben 100%-os hatékonyságú. Különösen így van ez egyes ritka betegségek, mint az alveolaris echinococcosis esetében. Az Echinococcus multilo­cularis által okozott parazitás megbetegedés típusosan nehezen differenciálható, gyakran daganatszerű viselkedést mutató gócos májbetegséget okoz, amelynek – különösen előrehaladott betegség esetén – a prognózisa éppen olyan kedvezőtlen, mint a rosszindulatú primer vagy szekunder májdaganatoknak. A szerzők három esetet mutatnak be, hangsúlyozva, hogy csak a betegség korai felismerése és megfelelő kezelése esetén van reális esély a gyógyulásra, hosszú távú túlélésre. Kulcsszavak: albendazol, alveolaris echinococcosis, Echinococcus, májdaganat.
A vashiányos anémia gyakorisága gyulladásos bélbetegségben
Bevezetés: A gyulladásos bélbetegség a vashiányos anémia egyik leggyakoribb okozója. Gyakran nem kezelt szövődmény, amely a betegek életminőségét rontja. Bár gyakran enyhe tünetekkel jár, mint a fáradtság és a levertség, azonban súlyosabb esetben gyakran jár dyspnoéval, és akár pszichés zavarokkal is. Mivel az anémia több patomechanizmus útján alakul ki, a diagnózis felállítása mellett ajánlott a háttérben megbúvó patológiai folyamatokat tisztázni.
A hepatitis C-vírus-fertőzés szűrése, diagnosztikája, antivirális terápiája, kezelés utáni gondozása. Magyar konszenzusajánlás
A hepatitis C-vírus- (HCV-) fertőzés napjainkra gyógyíthatóvá vált. A fertőzöttség megszüntetése egyéni és társadalmi szempontból egyaránt előnyös és szükséges. A kezelés hazánkban a rendelkezésre álló gyógyszereken és finanszírozási lehetőségeken alapuló, félévenként megújított konszenzus­ajánlás szerint történik.
Gastro Update Europe 2020
This narrative review summarizes a selection of clinically-important novel gastrointestinal developments, presented and discussed at the virtual Gastro Update Europe.The selected topics, fully referenced, reflect what the distinguished faculty considered of vital importance to be communicated to the astute busy gastro-hep clinician who is eager to stay abreast of important novel developments.
Melyek a krónikus gyulladásos bélbetegek rizikótényezői a súlyos lefolyású COVID-19 betegségre?
A kérdéssel a SARS-CoV-2-járvány első, tavaszi hulláma során több előadásban foglalkoztunk, és az első közlemények adatai alapján próbáltunk állást foglalni a különböző hatásmechanizmusú szerekkel kezelt gyulladásos bélbetegek rizikójáról.
A famotidin szerepe a COVID-19-fertőzés kezelésében
A SARS-CoV-2 vírus által okozott világjárvány egy éve indult. A betegség tünetei döntően légútiak, azonban a betegek közel egyharmada emésztőszervi problémákat is tapasztal. A súlyos klinikai állapotú betegek kezelésében számos gyógyszert kipróbáltak, ezek közül a hisztaminreceptor-blokkolók, főként a H2-receptor-antagonista famotidin előnyös hatását viszonylag korán leírták, a pontos mechanizmus azonban még mindig nem ismert.
Májátültetés
Végstádiumú májbetegségekben és akut májelégtelenségben az egyetlen, hosszú távú túlélést jelentő gyógymód a májátültetés. Napjainkban a májátültetést követő átlagos 5 éves kumulatív túlélés 80% körüli. A hazai eredményeink is a jó nemzetközi statisztikákat tükrözik vissza. A graft- és betegtúlélés további javításában az egyénre szabott immunszuppressziós kezelés bevezetésének nagy jelentősége van.
Resistance to antibiotics doubles in 20 years, new study finds
Resistance to commonly-used antibiotics for treating harmful bacteria related to a variety of stomach condi­tions has more than doubled in 20 years, new research presented at UEG Week Barcelona 2019 has shown. The study, which analysed 1,232 patients from 18 coun­tries across Europe, investigated resistance to antibiotics regularly taken for Helicobacter pylori (H. pylori) infection, a harmful bacterium associated with gastric ulcer, lymphoma and gastric cancer.
Mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségei a gasztroenterológiában és az endoszkópiában Összefoglaló közlemény és saját eredményeink bemutatása
Ha nem veszted fejed, mikor zavar van… Beszélgetés prof. dr. Faller Józseffel
Szakmai állásfoglalás a gyulladásos bélbetegek immunszuppresszív/biológiai kezeléséről a SARS-CoV-2 járvány idején 2019 decemberében közölték az első súlyos légzési elégtelenséggel járó esetet Kína Wuhan tartományában, amelynek okaként egy új koronavírusfajt igazoltak. Az ezt követő járvány gyorsan átlépte Kína határait, és mára az egész világra kiterjedő pandémiává vált.
Korszerű képalkotó eljárások a colorectalis neoplasiák észlelésére és elkülönítésére: ESGE Guideline-Update 2019 Advanced imaging for detection and differentiation of colorectal neoplasia: European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Guideline – Update 2019
A colorectalis karcinóma- szűrések története A betegségek korai felfedezésére a 19. század második felében javasoltak szűrővizsgálatokat: kialakulásukban a tudománytörténet számos jelentős személyisége, feltalálók és iparmágnások vettek részt. A szűrővizsgálatok általános követelményeit 1968-ban fogalmazták meg.
Ritka Májbetegségek Európai Referenciahálózata (ERN RARE-LIVER) A betegellátást segítő Klinikai Betegadat Kezelő Rendszer (Clinical Patient Management System, CPMS)