To read the articles, please register or log in!
A májbetegségek korszerű laboratóriumi diagnosztikája
A klinikai gyakorlatban mindennapos feladat a kóros májpróbák értékelése. Hepatocelluláris károsodásra utal, ha a transzaminázok emelkedése aránytalan az ALP-hez képest, cholestasis esetén a magas ALP dominál.
Mit kell tudni a hepatitis E-vírusfertőzésről?
A hepatitis E-vírusinfekció az akut vírushepatitisek leggyakoribb oka a világon. A betegség rendszerint hetek alatt spontán gyógyul, ritkán akut májelégtelenséghez vezet, ami halálos lefolyású lehet.
MikroRNS-ek intesztinális expressziójának összehasonlító elemzése a gyermekkori gyulladásos bélbetegségben
Az utóbbi időben számos kórkép patomechanizmusának megértésében előtérbe kerültek a legújabb epigenetika tárgykörében végzett kutatások, köztük a rövid, nem kódoló mikroRNS-ek.
How do you like the pen? - Patients’ opinion about switching adalimumab from prefilled syringe to pen in inflammatory bowel disease Inflammatory bowel diseases have a huge impact on the quality of life and workability.
Ciklikus hányás szindróma, hasi fájdalom és a marihuána használata A ciklikus hányás szindróma a funkcionális gasztrointesztinális kórképek visszatérő hányingerrel, hányással, hasi fájdalommal járó formája; a tünetes epizódok között a beteg tünetmentes, vagy csak enyhe tünetei vannak.
A veleszületett és a szerzett immunitás humorális komponenseinek vizsgálata krónikus gyulladással járó gasztroenterológiai kórképekben Az immunrendszer fokozott reaktivitása vagy csökkent működése számos gasztroenterológiai kórkép patogenezisében kiemelt szerepet játszik.
„Nyitott gondolkodás, fogékonyság az újra…” Kinek az ösztönzésére vagy milyen megfontolásból választotta annak idején, nyilván tehetséges kisdiákként, az orvosi egyetemet?
“My God, it should be possible to get into the bile ducts” - Questions to Professor Meinhard Classen After his 80th birthday we would like to greet our honorary member of the Hungarian Society of Gastroenterology, who supported so many Hungarian gastroenterologists in their postgraduate education at the University Hospital Klinikum rechts der Isar, Munich.
A laktózintolerancia gyakorlati megközelítése A laktózintolerancia a leggyakoribb szénhidrát-felszívódási zavar és az egyik fontos emésztőszervi probléma a klinikai gyakorlatban.