To read the articles, please register or log in!
Recent advances in the application of liquid biopsy in gastrointestinal malignancies
Liquid biopsy is an emerging diagnostic tool in medicine. That means non-invasive sampling and analysis of whole blood, serum, saliva and urine samples for cancer-associated particles (e.g. circulating tumor cells, circulating cell-free nucleotides, exosomes, cancer associated proteins, etc.). Liquid biopsy could develop to be a crucial step in the diagnosis and management of gastrointestinal tumors. Compared to currently used tissue based (core biopsy, fine-needle aspiration biopsy, surgical resection) diagnostic methods it might deliver comparable information regarding molecular and genetic profiling of tumors. Further, it might provide earlier diagnosis and better reflect tumor heterogeneity. Used together with other diagnostic modalities (e.g. imaging studies, currently used tumor markers) liquid biopsy could provide useful information for precision medicine and personalized therapy
A protonpumpa-gátló készítmények korszerű használata
A gyomorsavgátlás legszélesebb körben elterjedt formája a protonpumpa gátlása. Világszerte az egyik legtöbbet forgalmazott gyógyszerkészítmény-családról van szó. A folyóirat 2018. évi 3. számában megjelent közleménnyel (Gelley A, et al. 144–149) kapcsolatban érkezett megkeresés a szerkesztőséghez, ennek kapcsán éreztük fontosnak bizonyos gyakorlati alapelvek összegzését. Az utóbbi években előtérbe került a tartósan alkalmazott PPI-készítmények esetleges nemkívánatos mellékhatásainak kérdése, ezért is fontos az indikációk minél átgondoltabb kezelése, a józan, mértéktartó és racionális alkalmazás.
Tápcsatornai vérzések lokális csillapításának lehetőségei
A gasztroenterológiai sürgősségi ellátásban kiemelt jelentőséggel bír a tápcsatornai vérzések kezelése. A sokszor életet veszélyeztető állapot komoly feladat elé állítja mind a sürgősségi, mind az endoszkópos szakembereket. A vérző beteg ellátásához minden endoszkópos labornak rendelkeznie kell a szakmai ajánlások szerinti eszközökkel, tartozékokkal és egyéb vérzés csillapításához szükséges anyagokkal és nem utolsósor­ban szakképzett személyzettel. Bár magyar ajánlás egyelőre nincs, de annak elkészültéig is követnünk kell a nemzetközi (ESGE, ASGE) ajánlásokat, hogy az evidenciák mankóul szolgáljanak a biztonságos és sikeres betegellátásban. Ezen közleményben a tápcsatornai vérzések lokális csillapításában alkalmazott és ajánlott lehetőségeket ismertetjük. Ezen belül az alkalmazható, ajánlott injekciókat, ragasztókat, topikus szereket.
A hepatológia története a 21. században A hepatológia a 20. század második felében vált önálló tudománnyá. A 21. század első két évtizedében jelentős további haladás történt. A hepatitis A–G vírusok felfedezése után a legjelentősebb esemény, hogy a hepatitis C és B fertőzés kezelésében megjelentek a valóban hatékony gyógyszerek.
Fájdalomcsillapítás biztonságosan A témát egy endoszkópos eset iniciálta, amelyben egy 55 éves férfi beteg trombocitaaggregáció-gátló és véralvadásgátló kezeléshez non-szteroid gyulladásgátló (NSAID) kiegészítést kapott, gasztroprotekció nélkül. Transzfúziót igénylő melaena miatt került egészségügyi intézetbe.
A Crohn-betegség epidemiológiájának változásai a Veszprém megyei populációs adatbázis feldolgozása alapján A multifaktoriális eredetű Crohn-betegség genetikailag hajlamos egyénekben különböző környezeti tényezők hatására jön létre. A nem megfelelően kontrollált immunszabályozás hatására folyamatosan aktivált gyulladásos válaszreakció és a normál bélflórával szembeni túlérzékenység alakul ki.
MTA Veszprémi Területi Bizottság Gasztroenterológiai Munkabizottságának története (1997–2018) A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége által 1972-ben létrehozott Veszprémi Területi Bizottság (VEAB) feladata az észak-dunántúli régió (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye) tudományos munkásságának összefogása és támogatása, az eredmények és ismeretek közvetítése és népszerűsítése. A tevékenység szakbizottsági és azon belül munkabizottsági keretekben történik.
A PPI-kezelésre refrakter GERD: mi a megoldás? A savfüggő kórképek kezelésének „aranystandardját” a protonpumpa-gátlók (PPI-szerek) képezik. A PPI-kezelés ellenére a betegek egy részében fennmaradnak a refluxos tünetek. A PPI-kezelés sikertelensége esetén gondosan ki kell elemezni a lehetséges okokat.
Beszámoló a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának vándorgyűléséről Ebben az évben a Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT) Colon Szekciója Debrecenben a Divinus Hotelben 2019. február 22–23-án rendezte meg az éves vándorgyűlését. Az MGT második legnagyobb szekciójának rendezvényén a szekció 23 éves történetében rekordszámú volt a részvétel, a regisztráltak száma meghaladta a 250 főt.
„Komolyság és természetes könnyedség…” Prof. Dr. Kupcsulik Péter (Öcsöd, 1946) 1970-ben fejezte be tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Ez idő óta dolgozik az I. sz. Sebészeti Klinikán. Ösztöndíjasként több évet töltött Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban.
Report and Summary of “Upper GI Disorders” Guideline Meeting The Guideline Meeting entitled “Upper GI Disorders: Guidelines & Clinical Practice in Central & Eastern Europe” has been organised in June 2018, Siófok, Lake Balaton, Hungary. (June 1, 2018, Siófok, Hungary)
Endoszkópos epeúti stentelés: indikációk, stentek kiválasztása és az eredmények European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) klinikai irányelvének 2017 októberi frissítése
„Praktikus gyakorlati tanácsok a colorectalis szűrőprogram indulásánál” A gasztroentrológiai szakma régóta várta és sürgette a colorectalis szűrőprogram indítását. Hosszabb előkészületet és több pilot vizsgálatot követően a szűrés a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), mint projektgazda által felügyelt EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 „Komplex népegészségügyi szűrések” projekt keretében 2018 novemberében az első páciens meghívólevelek kézbesítésével elindult.