To read the articles, please register or log in!
„Károly, megvirradt!” - Beszélgetés Lapis Károly professzorral
Lapis Károly, patológus professzor (92), orvosok generációit tanította, nevelte fel a Semmelweis Egyetemen. Tudása, alapossága mindig legendás volt. Kevés medikus mondhatta el magáról, hogy nem reszkető térdekkel ment be vizsgázni „a Lapishoz” – esetenként többször is... Eközben őszinte csodálat kísérte nemzetközileg jegyzett tudományos eredményeit. Munkatársait olyan egyedülálló szakmai lehetőségekhez juttatta, ami akkoriban szinte elképzelhetetlen volt: a bezárt Magyarországról már a hatvanas évektől vehettek részt nyugati – amerikai, francia, német – ösztöndíjas tanulmányutakon, s alapozták meg későbbi kiemelkedő tudományos eredményeiket, karrierjüket. Lapis Károly professzor 92 évesen is aktív, s nemcsak követi szakterülete legfontosabb eredményeit, de komoly lobbi tevékenységet is folytat a legnemesebb ügyekben, a rákmegelőzés, a szűrések előmozdításában.
Clinical and endoscopic scores in ulcerative colitis
A colitis ulcerosa ismeretlen etiológiájú, immun-mediált bélbetegség, amely élethosszig tartó kezelést és utánkövetést igényel. A betegség fellángolásokkal tarkított lefolyást mutat, amelynek monito­rozásában nagy segítséget nyújthatnak a klinikai és endoszkópos indexek, amelyek könnyebb össze­hasonlíthatóságot, objektivizálást tesznek lehetővé az egyértelmű dokumentáció és a terápiás döntések elősegítése mellett. Számos klinikai és endoszkópos pontrendszer áll rendelkezésünkre, amelyeknek csupán töredéke validált, azonban a gyakorlatban inkább az egyszerűség és a könnyű alkalmazhatóság jelent prioritást.
Hepatitis C-vírus fertőzés szűrése, diagnosztikája, antivirális terápiája, kezelés utáni gondozása
A hepatitis C-vírus (HCV) fertőzés napjainkra gyógyíthatóvá vált. A fertőzöttség megszüntetése egyéni és társadalmi szempontból egyaránt előnyös és szükséges. A kezelés hazánkban a rendelkezésre álló gyógyszere­ken és finanszírozási lehetőségeken alapuló, félévenként megújított konszenzusajánlás szerint történik. Az aktualizált ajánlás szerint a kezelés indikációja (ellenjavallat hiányában) a vírusszaporodás kimutatásán alapul. A kezelés a korszerű interferon (IFN)-mentes kombinációk valamelyikével végzendő, amelyek 2018-ra a diagnosztizált betegek döntő többsége számára elérhetővé váltak. A korábban használt pegilált-interferon (PegIFN) plusz ribavirin (RBV) kombináció csak kivételesen alkalmazható. A kezelésbevonás sorrendjét a fibrosis stádiumán és egyéb – köztük epidemiológiai – szempontokon alapuló prioritási pontrendszer határozza meg.
ECCO 2018 A gyulladásos bélbetegségek legnagyobb nemzetközi fórumán, az ECCO 2018. évi kongresszusán exklu­zív interjút adott Altorjay István professzor Bécsben. A megközelítőleg 6000 fő részvételével zajló szakmai eseményen leginkább két kórképhez kapcsolódóan hangzottak el előadások, ami a colitis ulce­rosa és a Crohn-betegség voltak.
Infliximab dózisemelés colitis ulcerosában - Ellentmondás a finanszírozási protokoll és a klinikai adatok között Az infliximab törzskönyvezése forradalmasította a hagyományos kezelésre refrakter gyulladásos bélbetegségek kezelését.
Beszámoló a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának 2018. évi Tudományos Üléséről Pécsett a Tudásközpont adott otthont ez évben a Colon Szekció Tudományos Ülésének, amelyet a kora márciusi mediterrán időjárás reményében szerettünk volna lebonyolítani.
Beszámoló a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) XIII. Kongresszusáról 2018. március 23-a és 25-e között Balatonalmádiban rendeztük meg a FIGAMU XIII. kongresszusát. Szakmailag magas szintű, jó hangulatú, hasznos, kuriózumnak tekinthető rendezvényen vagyunk túl.
ESGE Days 2018 Az Európai Gasztrointesztinális Endoszkópos Társaság 1. Kongresszusa ESGE Days 2018 néven Budapesten a Kongresszusi Központban került megrendezésre 2018. április 19–21. között. A magyar gasztroenterológus, endoszkópos kollégák számára igazi ünnep volt ez az esemény, és a kezdeti várakozásokat jócskán felülmúlta a résztvevők száma. Összesen 78 országból több mint 1700 kolléga regisztrált a kongresszusra.
Indeterminált choledochus stricturák diagnoszikája Az egyértelműen benignus és malignus choledochus szűkületek mellett elkülöníthető az indeterminált choledochus stricturák csoportja, ami alatt a hagyományos, ERCP során elérhető mintavételi eljárásokkal (kefecitológia, intraductalis biopszia) egyértelműen nem diagnosztizálható szűkületeket értünk (1). Ezen esetek további tisztázására alkalmas az epeutak pontosabb vizsgálatára kifejlesztett intraductalis kolangioszkópia.
Az endoszkópos ultrahang (EUS)-vezérelt mintavétel indikációi, eredményei és klinikai hatása a gasztroenterológiában Az European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) klinikai irányelve (2017. januári frissítés)