To read the articles, please register or log in!
Need for primary and secondary gastric cancer prevention in Central and Eastern Europe
Gastric cancer (GC) is the fifth most common malignancy in the world, with almost 1 million new cases annually. The highest incidence of gastric cancer is in East Asia, with Central and East Europe second. Average five-year survival is around 22% worldwide, but it can be as high as 90% if GC is found in an early stage. Helicobacter pylori (H. pylori) is a group I carcinogen and can cause GC in 2.9% of those infected. According to the International Agency for Research on cancer (IARC), 89% of all GCs are caused by H. pylori infection. Factors which influence the outcome of infection include: H. pylori strain, host immune reaction to infection, use of salt, smoking, gastric polyps, genetic mutations (CDH1) and coinfection with Epstein–Barr virus.
A fájdalomcsillapítás elmélete és gyakorlata gasztrointesztinális malignomákban
A szerző tanulmányával a gasztrointesztinális tumorok okozta fájdalom betegágy melletti analízisét kívánja elősegíteni. Rövid elméleti áttekintést követően didaktikus, szervspecifikus megközelítésben tárgyalja a gyakoribb fájdalomszindrómákat, hozzárendelve a fájdalomcsillapítás adott esetben szóba jövő speciális lehetőségeit, amellyel a sematikus fájdalomcsillapító algoritmusok személyre szabott módon kiegészíthetők.
Tápcsatornai és epeúti malignus szűkületek endoszkópos palliációja: indikáció, időzítés, költség és kimenet A gyomor-bél traktus malignus folyamatai gyakran előrehaladott stádiumban kerülnek felismerésre, amikor kuratív kezelés már nem lehetséges.
A kontinentális éghajlat hatásai a nem varix eredetű gasztrointesztinális vérzések előfordulására és súlyosságára Bevezetés: Az akut gasztrointesztinális vérzés (GIV) szezonális ingadozásait ritkán vizsgálják, az eredmények ráadásul ellentmondóak is.
Beszámoló az Endoszkópos Szekció 2017. évi Vándorgyűléséről A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekció 2017. évi Vándorgyűlés és Továbbképző Tanfolyam szeptember 22–23-án került megrendezésre Zalakaroson, a MenDan Hotelben.
A bakteriális infekciók diag­nosz­tikájának és a kórlefolyás előrejelzésének vizsgálata májcirrózisos betegekben BEVEZETÉS: A bakteriális fertőzések a májcirrózis gyakori szövődményei és a halandóság jelentős okai.
Beszámoló az MMTT 27. Kongresszusáról 2017. október 12–14. között rendezték meg Mátraházán a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság ez évi kong­resszusát.
Impressziók a 2017. évi AASLD-ről Interjú Tornai Istvánnal
Nem áltudományokkal kell foglalkozni Interjú Pár Alajos professzorral
Az endoszkópia szerepe a primer szklerotizáló kolangitisben Az European Society of Gastrointestinal Endoscopy és a European Association for the Study of the Liver klinikai irányelve AZ ESGE/AESL legfrissebb hivatalos állásfoglalása az en­doszkópia szerepéről a primer szklerotizáló kolangitis (PSC) diagnosztikájában és terápiájában.
A minőségi kolonoszkópia alapfeltételei A Magyar Vastagbélrák Szűrés Szakmai Bizottságának technikai útmutatása a minőségi kolonoszkópiára vonatkozóan az European Society of Gastrointestinal Endoscopy ajánlása alapján
A szkizofrénia és a gyulladásos bélbetegségek: esetbemutatások és irodalmi áttekintés A szkizofrénia és gyulladásos bélbetegségek gyakoriságuk révén előfordulhatnak együttesen.