To read the articles, please register or log in!
A pancreascarcinoma korszerű kezelése
A pancreascarcinoma ritka, de az egyik legmagasabb mortalitással járó daganat, amelynek gyakorisága folyamatosan emelkedik. Magyarország Európában mind incidencia, mind prevalencia szempontjából kiemelkedő helyet foglal el. Az egyetlen kuratív megoldást a sebészeti beavatkozás jelenti, azonban a daganat a tünetmentesség, illetve aspecifikus tünetek miatt gyakran már csak inoperábilis stádiumban kerül felfedezésre. Megfelelő szűrőmódszer a mai napig nem áll rendelkezésre, és a hasnyálmirigy-daganatok ellátása sem egységes a különböző centrumokban. Jelen összefoglaló célja az elmúlt időszakban megjelent irodalmak áttekintése segítségével a pancreascarcinomával kapcsolatos legújabb eredmények összefoglalása a genetikai-környezeti rizikófaktoroktól kezdve a korszerű diagnosztikán, a terápiás protokollon át a megelőzés lehetséges módjáig a jobb, egységesebb ellátás segítése érdekében.
Indications and limitations of Transient Elastography
Liver fibrosis assessment is an important step in the work-up of patients with chronic liver disease, both for prognosis and for decision regarding treatment. Transient Elastography emerged in the last 15 years as a reliable method to assess fibrosis severity in chronic liver diseases, accepted by many international guidelines as an alternative to liver biopsy, with accuracy increasing with fibrosis severity. It can be used in chronic hepatitis C, in chronic hepatitis B, in nonalcoholic steato-hepatitis, in cholestatic liver diseases, in alcoholic liver disease and also is considered as valuable in stratifying patients at risk to develop complications of liver cirrhosis. Caution in interpreting TE measurements should be paid in patients with aminotransferases flares, with congestive heart failure and with extrahepatic cholestasis.
Felnőttkori felső tápcsatornai idegen testek eltávolítása - Az European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) klinikai irányelve

AZ ESGE legfrissebb hivatalos állásfoglalása a felnőttkori felső tápcsatornai idegen testek eltávolításának lehetőségeiről. A klinikai gyakorlatban gyakran találkozunk idegentest-nyelés vagy ételbólus-elakadással, és ez mindig egy komoly kihívást jelent a gyakorlott endoszkóposok számára is.

„A betegnek még mindig igaza van” - Interjú prof. dr. Schaff Zsuzsával

Milyen megfontolásból választotta az orvosi hivatást? - Úgy gondoltam, az áll legközelebb a művészethez. Édesapám a Nemzeti Bank főpénztárosa volt, akit 1948-ban kitettek az állásából, s elég nehéz időket élt át a család. Édesapám ennek nyomán azt a tanácsot adta az én pályaválasztásommal kapcsolatban, hogy egy a fontos, olyan szakmát válasszak, amit a történelem, a politika nem tud tőlem elvenni.