� Central European Journal
To read the articles, please register or log in!
Buy hot sale Breitling replica watches here onlineProvide top Swiss made Breitling replica 1:1 fake watches in best prices.
Negyvenéves a nyelőcső hidrosztatikus ballonkatéteres tágítása
Technikája és-, alkalmazása organikus, benignus nyelőcsőszűkületben. A szerzők a nyelőcsőszűkület-tágítás eszközeinek történeti áttekintése után részletezik a ballonkatéteres tágítás 40 éve történt bevezetését, a technikai fejlődés irányát és lépéseit. Bemutatják a ballonkatéteres tágítás kivitelének és ellenőrzésének különböző módjait. Bougieval összevetve ismertetik a ballon­katéteres tágítás előnyeit. A fontosabb tapasztalatokat, javaslatokat kóroki bontásban tárgyalják.
Malignus májelváltozás képében megjelenő alveolaris echinococcosis három eset bemutatása kapcsán
A gócos májbetegségek differenciáldiagnosztikája az egyre megbízhatóbb képalkotó vizsgáló módszerek és szövettani lehetőségek ellenére napjainkban sem minden esetben 100%-os hatékonyságú. Különösen így van ez egyes ritka betegségek, mint az alveolaris echinococcosis esetében. Az Echinococcus multilo­cularis által okozott parazitás megbetegedés típusosan nehezen differenciálható, gyakran daganatszerű viselkedést mutató gócos májbetegséget okoz, amelynek – különösen előrehaladott betegség esetén – a prognózisa éppen olyan kedvezőtlen, mint a rosszindulatú primer vagy szekunder májdaganatoknak. A szerzők három esetet mutatnak be, hangsúlyozva, hogy csak a betegség korai felismerése és megfelelő kezelése esetén van reális esély a gyógyulásra, hosszú távú túlélésre. Kulcsszavak: albendazol, alveolaris echinococcosis, Echinococcus, májdaganat.
Resistance to antibiotics doubles in 20 years, new study finds

Resistance to commonly-used antibiotics for treating harmful bacteria related to a variety of stomach condi­tions has more than doubled in 20 years, new research presented at UEG Week Barcelona 2019 has shown. The study, which analysed 1,232 patients from 18 coun­tries across Europe, investigated resistance to antibiotics regularly taken for Helicobacter pylori (H. pylori) infection, a harmful bacterium associated with gastric ulcer, lymphoma and gastric cancer.

Ha nem veszted fejed, mikor zavar van…

Beszélgetés prof. dr. Faller Józseffel

Ritka Májbetegségek Európai Referenciahálózata (ERN RARE-LIVER)

A betegellátást segítő Klinikai Betegadat Kezelő Rendszer (Clinical Patient Management System, CPMS)

A colorectalis karcinóma- szűrések története

A betegségek korai felfedezésére a 19. század második felében javasoltak szűrővizsgálatokat: kialakulásukban a tudománytörténet számos jelentős személyisége, feltalálók és iparmágnások vettek részt. A szűrővizsgálatok általános követelményeit 1968-ban fogalmazták meg.